کرسی ها و نشست ها

بررسی چگونگی تاثیر تغذیه بر فکر و اندیشه انسان

بررسی چگونگی تاثیر تغذیه بر فکر و اندیشه انسان
به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی پنجاه و سومین کرسی علمی – ترویجی با عنوان «تغذیه و تفکر» با رویکرد فلسفی و دینی به چگونگی تاثیر تغذیه بر فکر و اندیشه انسان برگزار شد.

به گزارش آستان‌نیوز، دکتر احمد شه‌گلی؛ استادیار موسسه حکمت و فلسفه ایران در این کرسی ترویجی که امروز در اتاق جلسات دفتر ریاست بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در قالب وبینار برگزار شد، عنوان کرد: امروزه با توجه به گسترش مباحث تجربي مربوط به تغذيه و پيدايش سبک خاص تغذيه‌اي در دوران جديد و نيز رشد و گسترش کمي و کيفي انواع غذاها، ضرورت پرداختن به بحث تغذيه و نسبت آن با انسان بر اساس رويکردهاي ديني و فلسفي بيش از هر زمان ديگری آشکار شده است.

وی ادامه داد: پژوهش «مبانی فلسفی تغذیه بر تفکر و اندیشه انسان» با روش فلسفي و به صورت کاربردي و عيني با موضوع تغذيه به عنوان شأني از شئون انسان مواجهه مي‌شود و تبيين فلسفي از نسبت تغذيه انسان با روح و انديشه‌اش به دست مي‌دهد.

شه گلی به اهميت آموزه‌هاي ديني در این خصوص اشاره کرد و گفت: تغذيه اگرچه مربوط به ساحت جسمي انسان است، اما چون روح انسان با ساحت جسمي پيوند دارد، غذا بر ساحت روحي و انديشه انسان تأثير مي‌گذارد. بر اين اساس، تغذيه به عنوان يکي از عوامل غيرمعرفتي در جهت‌گيري انديشه و باور انسان تأثيرگذار است، به طوري که برخي از انديشه‌هاي انسان متأثر از غذا است.

وی ادامه داد: تبيين و اثبات تاثیر تغذیه بر تفکر و شناخت، علاوه بر اينکه کاربردي و مهم است، آثار مهم تربيتي و اخلاقي در حوزه‌هاي مرتبط با اين بحث دارد.

استادیار موسسه حکمت و فلسفه ایران، در ادامه به رابطه بین شناخت و تعذیه اشاره و ابراز کرد: ما بر اساس مبانی فلسفه اثبات کردیم که تغذیه ارتباط مستقیمی با تفکر، معرفت و دستگاه شناختی انسان دارد و برخی از تفکرات انسان ریشه در غذایی دارد که می‌خورند.

وی با بیان اینکه منظور از غذا به معنی عام است و به هر نوع خوردنی و آشامیدنی گفته می‌شود، افزود: رویکرد ما در این پژوهش یک رویکرد علمی و فلسفی است و یک سری مبانی و کلیاتی برای ما تعیین می‌کند که از طریق فسلفه می‌توان اثبات کرد و رویکرد دینی نیز در تعیین مصادیق و رابطه تغذیه و تفکر مهم است.

شه‌گلی به روایتی از امام حسین(ع) در خصوص رابطه تغذیه و تفکر اشاره کرد و گفت: امام حسین(ع) روز عاشورا فرمودند: «واى بر شما! شما را چه زیان که به من گوش دهید و گفتار مرا که به راه راست فرا مى‌خوانم بشنوید … همه شما از من نافرمانى مى‌کنید و به سخنان من گوش نمى‌دهید؛ زیرا شکم‌هایتان از حرام پر شده و بر دل‌هایتان مُهر غفلت خورده است». بر اساس این روایت تاثیر حرام خوری موجب نافرمانی و کار ناحق می‍‌شود.

وی افزود: برخی از مواد غذایی موجب تقویت ذهن می‌شود و برخی کند ذهنی می‌آورد در واقع غذا بر ادراکات انسان تاثیرگذار است.

لزوم بررسی رابطه بین تغذیه و تفکر با رویکرد فلسفی و دینی
حجت‌الاسلام و المسلمین مهدی شریعتی‌تبار؛ مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی از دیگر ناقدان این جلسه گفت: بسیاری از افراد ممکن است از رابطه بین تغذیه و تفکر آگاهی نداشته باشند که شایسته است این موضوع با رویکرد فلسفی و دینی تبیین و بررسی شود.

وی افزود: بحث رابطه جسم و روح و نفس و بدن که رابطه دو سویه است و تاثیر تغذیه به لحاظ کمیت، کیفیت، آداب و… از موضوعات مهمی است که در این پژوهش به شایستگی بیان شده است.

مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی خاطر نشان کرد: مجموعه آموزه‌ها و دستورات دینی که در قالب حلال، حرام و مکروهات بیان شده است، اگر با علم و تجربه همراه شود اثر بیشتری خواهد داشت؛ خداوند احکام و قوانین را بر اساس مصالح و مفاسد قانون‌گذاری کرده است.

دکتر محمدعلی وطن دوست حقیقی؛ استادیار گروه فلسفه و کلام دانشگاه فردوسی نیز در ادامه این جلسه به نقد موضوع مطرح شده پرداخت و عنوان کرد: این پژوهش در بخش فلسفی موفق عمل کرده و مبانی و لوازم فلسفی که استفاده شده صحیح است.

وی اظهار کرد: در این پژوهش به دو واژه کلیدی حلال و حرام تاکید شده است که جای تقدیر دارد، این دو واژه کلیدی از دو حیث مفسده تکوینی ذاتی و مفسده اعتباری عارضی قابل بررسی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا