ماه: اردیبهشت 1400
- رویکرد فلسفی به پدیده ها
تفسیر هستی شناختی از هنر
فلسفه و هنر زیبایی نویسی خط از مراتب وجود انسان است. کتابت فعل انسان است و هر فعلی از مصدر و فاعل خاص صادر می شود. بین فاعل و آثاری که از او ناشی می شود سنخیت و مشابهت وجود دارد. فعل انسان خارج از ذات او نیست بلکه از ذات او سرچشمه می گیرد. تنزل خط از ساحت های باطنی انسان و ظهور آن در مجرای جسمانی بدن حاکی…
بیشتر بخوانید » - معارف و دین شناسی
اهمیت زبان عربی
اهمیت زبان اصلاح خط، الفبا و زبان همواره مورد نظر مصلحان و متفکران بوده، خط و زبان در مقام شارح مراد آدمی و مبنای تفکر اوست. هنگامی که تلقی انسان از عالم و آدم و مبدا آنها تغییر کند، خط و تفکر او نیز متحول میشود همچنان که در عصر رنسانس و ادوار پیشین چنین تحولی رخ داد(مددپور ، سیر تفکر معاصر در ایران، ص134). مصلحانی مانند کنفوسیوس به…
بیشتر بخوانید » - معارف و دین شناسی
تاریخ جریان عربی زدایی
مبارزه با زبان عربی در طول تاریخ از سوی حکومتها به اشکال مختلف وجود داشته است. حکومت هایی که با زبان عربی به مبارزه بر میخواستند متوجه این نکته میشدند که رواج زبان عربی در یک کشور سبب گسترش آیین اسلام میشود و اسلام نیز علیه استعمار است ، لذا با آن مبارزه میکردند. عربی زدایی و ستیز با زبان عربی در کشور فرانسه در همین راستا بود. (احمد…
بیشتر بخوانید » - انسان و طبیعت
سبک زندگی تصرف تعرض آمیز در طبیعت
دستاوردهای تکنولوژیکی غرب مبتنی بر تصرف تعرض آمیز و تغییرات گستردهای است که نسبت به جهان دارد. این تغییرات در صورت و سیرت انسان و جهان شکل گرفت و حاصل آن پیدایش عالم و آدم غربی شد. جهان بینی اسلامی نیز برخی از تغییرات را مجاز و ضروری میداند اما حدود و احکامی برای آن مشخص میکند. تغییرات شکل گرفته در این دو تمدن اگرچه در ظاهر فیزیکی آن ها…
بیشتر بخوانید » - معارف و دین شناسی
موضوع شناسی آیه تغییر خلقت
یکی از مسائلی که در نتایج آیه موثر است، موضوع شناسی آیه است. آیا موضوع آیه صرفاً فقهی است تا یا ابعاد غیر فقهی (اخلاقی، کلامی و …) نیز دارد؟ اگر صرفاً تلقی فقهی با موضوع داشته باشیم در این صورت آیه جز آیات احکام قرار میگیرد و به دنبال آن فروعات فقهی استنباط میشود؛ اما اگر مسئله ابعاد اخلاقی هم داشته باشد شمول آیه فراتر خواهد بود؛ ثمره…
بیشتر بخوانید » - انسان شناسی
حکمت تنوع انسانها
?#حکمت_تنوع_انسانها ?اگر همه انسانها #مهارت ها و توانایی های یکسان داشته باشند، نظام اجتماعی که نیازمند تنوع در مهارت ها و توانایی ها است، مختل می شود. ?اگر همه انسان ها #علایق و سلایق یکسان داشته باشند،نظام اجتماعی که نیازمند تنوع در علایق و سلایق است، نمی تواند تداوم پیدا کند. ?اگر همه انسان ها به #شغل یکسانی اشتغال بورزند، سایر شغل های تعطیل می شود. ?اگر همه انسان ها…
بیشتر بخوانید » - معارف و دین شناسی
نظریات در تفسیر آیه تغییر خلقت
در تفسیر آیه تغییر خلقت (فَلَيُغَيِّرُنَخَلْقَ اللَّهِ) نظریات متفاوتی مطرح شده که به تبیین و تحلیل آنها میپردازیم: الف) دین: تفسیر تغییر خلق به «تغییر دین» یکی از رایجترین نظریات است. مطابق روایتی از امام باقر (علیه السلام)؛ مراد از تغییر خلق، تغییر دین الهی است [۲۸، ج3، ص173، ۳۳، ج1، ص176]. در روایت دیگری مراد «تغییر امر الهی» بیان شده است [۳۰، ص146]. بازگشت «امر الهی» به همان…
بیشتر بخوانید » - معارف و دین شناسی
مفهوم شناسی تغییر در قرآن
واژه «تغییر»، از «غیر» مشتق شده که به لحاظ مبدأ اشتقاق یعنی آنچه که ما سوای شی باشد. معنی «تغییر»، تبدیل و تحویل چیزی به دیگری است چنانکه گویا شی متحول شده غیر از حالت اولی است [۴، ج5، ص40]. در التحقیق نیز تغییر در این معنا به کار رفته است: «غيّرت الشيء تغييرا: أزلته عمّا كان عليه، فتغيّر» [۴۷، ج7، ص294]. «تغییر» در لغتنامههای فارسی نیز به معنی از…
بیشتر بخوانید » - معارف و دین شناسی
مفهوم شناسی«خلق» در قرآن
واژه «خلق» در قرآن در مواردی به معنی مصدری (به وجود آمدن، ابداع کردن) و در برخی موراد به معنی اسم مفعول (مخلوق) است. ابن منظور به نقل از ابن انباری میگوید: «خَلق» دو معنا دارد: انشا و ابداع و دیگری تقدیر. در قرآن آمده: «فتبارک الله احسن خالقین» [المومنون:14] یعنی «احسن المقدرین» [۴، ج5، ص139] ابوهلال عسکری اصل واژه «خلق» به معنی «تقدیر» میداند. «اصله التقدیر» [۳۲، ص206]…
بیشتر بخوانید » - درباره فلسفه
تعامل فلسفه با علوم تجربی مربوط به انسان
با توجه به اینکه انسان ساحت ها و ابعاد مختلفی دارد. دانشمندان علوم مختلف هر یک بعد خاصی از ابعاد آدمی را تحقیق و مطالعه میکنند. اکنون این سوال پیش میآید که هر یک از این ابعاد چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ آیا میتوان هر یک از ساحات وجود انسان را بدون در نظر گرفتن سایر ساحتها، مورد مطالعه قرار داد؟ بنابر تحقیق نهایی در حکمت متعالیه، ساحات و…
بیشتر بخوانید »